
Tegoroczna edycja Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego w naszej szkole odbywa się pod hasłem „Więcej czadu! Młodzi mają głos!”. Uczniowie Szkoły Branżowej I stopnia, Jakub K. i Szymon K. pod czujnym okiem pani Agnieszki Markowicz i pani wicedyrektor Weroniki Błażejewskiej- Palowskiej złożyli na ręce dyrektora Zespołu Szkół Specjalnych, pana Marcina Króla, wniosek. Wniosek przeszedł akceptację dyrekcji, zgłoszenie trafiło do Urzędu Miasta. W poniedziałek o godzinie 9.00 odbyło się spotkanie, w którym uczestniczyli nasi uczniowie, pani wicedyrektor Weronika Błażejewska- Palowska oraz przedstawiciel Urzędu Miasta. Nasz pomysł spotkał się z akceptacją! Kolejny etap, czyli głosowanie społeczności szkolnej Szkoły Branżowej mamy również za sobą. Teraz w napięciu czekamy na potwierdzenie, czy możemy przejść do realizacji naszego pomysłu.
Jakub, Szymon i pani Aga.

Poczęstunek
„Wiosna, lato, jesień, zima w kubku, w misce, na talerzu – zdrowo jem!”
W ramach aktywności związanej z Młodzieżowym Budżetem Obywatelskim zaplanowaliśmy zdrowe śniadania dla klasy III BS, która była pomysłodawcą programu. Ponadto wykorzystujemy sprzęt do przygotowania poczęstunków dla uczniów całej społeczności Branżowej Szkoły I stopnia.
Przygotowaliśmy imprezę, podczas której uczniowie zapoznali się z zasadami zdrowego żywienia (piramida zdrowia, zasady suplementowania, zasady zdrowego żywienia, proste przepisy
na zdrowe przekąski itp.)- tu wykorzystaliśmy sprzęt multimedialny zakupiony z Programu.
W części warsztatowej przygotowaliśmy warzywa i owoce do przyrządzenia soków
i przecierów, składniki na gofry, smaczne herbaty do przygotowania zdrowych naparów itp.
Uczestnicy warsztatów uczestniczyli w procesie tworzenia posiłków od początku: myli i obierali owoce i warzywa, kroili je; wszyscy chętni mieli okazję pod czujnym okiem nauczycieli korzystać ze sprzętu. Na zakończenie degustowali soki, przeciery i musy owocowo-warzywne. Wspólnie przygotowaliśmy wodę z saturatora, samodzielnie przyrządzaliśmy ciasto na gofry, przyrządzaliśmy tosty z pastą jajeczną, smalcem wegańskim ( z fasoli oraz orzechów nerkowca) udekorowane sałatą, pomidorem i ogórkiem.




























Oznaczenie sprzętu zakupionego w ramach MBO
Nasze koleżanki i koledzy mieli okazję poznać proste przepisy na pyszne zdrowe przekąski. Impreza cieszyła się tak dużym zainteresowaniem, że postanowiliśmy organizować ją cyklicznie.
Zakupione towary zostały oklejone oznaczeniami Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego. W celu przedłużenia trwałości oznaczeń (sprzęt kuchenny jest często myty, podczas eksploatacji ulega zabrudzeniu przez wodę, soki owocowe, ciasto itp.) naklejki zostały zalaminowane. W razie zniszczenia będą wymieniane na nowe.
Oznaczono również pomieszczenia, w których znajduje się zakupiony sprzęt.



















Wielka radość
grudzień 2022
Większość zamówionych towarów została dostarczona do naszej szkoły. Mogliśmy wspólnie
z nauczycielami otworzyć wszystkie pudła i pudełka, nacieszyć się widokiem długo oczekiwanego sprzętu. Zapach nowości, powiew nowoczesności w naszej pracowni, a czasem zdziwienie- nie każdy miał okazję widzieć wcześniej tego typu urządzenia. Pod czujnym okiem nauczycieli będziemy mieli okazję zapoznać się z przeznaczeniem sprzętów, nauczyć się ich bezpiecznej obsługi i korzystać
z dobrodziejstw płynących z nowoczesnych rozwiązań.









Pod czujnym okiem naszych nauczycieli przystępujemy do kolejnego etapu realizacji założeń Młodzieżowego Budżetu Obywatelskiego: zakupy. Dla niektórych ta część jest najprzyjemniejsza.
My jednak będziemy z utęsknieniem wyczekiwać zamówionych towarów. Dzięki intensywnie spędzonemu porankowi, paczki z zamówionymi towarami niebawem wyruszą w drogę do naszej szkoły. Czekamy😉

Nasza klasa 3 B Branżowa walczy o dofinansowanie dla sali nr 14 (pracowni gastronomicznej) do sprzętu i wyposażenia, dla pani od języka polskiego na rzutnik i laptopa, żeby była lepsza jakość puszczanych filmów dla uczniów z problemami ze wzrokiem. Dodatkowo: na korytarzu mamy już pufy i wygodne siedziska. Chcemy jeszcze stoliki żeby mieć gdzie postawić jedzenie zeszyty itp. Napisaliśmy program „jesień na talerzu”. Dnia 11.10.2022 odbyło się spotkanie z przedstawicielem Urzędu Miasta Tychy, na którym przedstawiliśmy nasz projekt. Wczoraj odbyło się głosowanie na którym ponad 60% uczniów szkoły branżowej poparło nasz projekt. Oto prezentacja naszego pomysłu. Obejrzyjcie!
Grzegorz, Nikola i Olaf.
Praca wre.